Vad är frilansande?

Så vad exakt är frilansande? Hur skiljer det sig från att vara en telecommuter eller en entreprenör? Medan alla dessa ord hänvisar till icke-traditionella arbete uppställningar, de har avgörande skillnader.

En entreprenör är nästan synonymt med att vara en frilansare, men de arbetar oftast långsiktigt för en enda kund. Notera att vara en entreprenör kan ha olika skattekonsekvenser i vissa länder. Också, denna term är också mer vanligt förekommande i byggbranschen.

En telecommuter är någon som arbetar bort från kontoret, oftast hemma eller i en Coworking rymden. Detta arrangemang har blivit mer populärt, tack vare enkel tillgång till Internet. Men en telecommuter är inte synonymt med att vara en frilansare eftersom den förstnämnda fortfarande kan vara anställd av ett företag.

En frilansare är en egenföretagare som tillhandahåller specifika tjänster till kunder. Frilansare kan arbeta med valfritt antal kunder, inklusive både företag och privatpersoner. De ansluter ofta genom en tredje part som en agentur eller delad ekonomi plattformar (UpWork, mekanisk Turk, Fiverr, TaskRabbit), vanligtvis för en del av deras lön. Andra frilansare väljer att arbeta direkt med kunder för att få hela beloppet.

Företag kan anställa frilansare för nästan alla typer av tjänster. Dessa inkluderar:

Backend-tjänster som projekthantering, redovisning och virtuella assistenter
Frontend-tjänster som marknadsföring, PR, försäljning och kundservice
Skapande av innehåll som skrift, grafisk design och redigering
Tech tjänster som IT, webbutveckling, SEO, cybersäkerhet
Personal som rekrytering, utbildning eller coachning

Många frilansare börjar med att vara generalister, som de jag nämnde. Vissa föredrar att arbeta i vissa branscher som utbildning, fastigheter, eller ideell. Andra väljer att fokusera på en nisch som rättssalen/Legal transkription eller e-handel webbdesign.
Högst betalda frilans jobb

Här är några statistik jag hittade på nätet:

Frilansande kodare och mjukvaruutvecklare tjänar upp till $1 000 per timme.
Frilans copywriters tjäna över $250 per timme.
Junior mjukvaruutvecklare tjäna en grundlön på cirka $119 000 medan Senior mjukvaruutvecklare tjäna runt $ $150 000.
Frilansande grafiska designers tjänar mer än $85 per timme på stora frilans webbplatser som UpWork och PeoplePerHour.